Холивуд е виновен!

Холивуд тихо дълбае в мозъците на хората. Всеки ден Америка ни навира в очите своите – напълно чужди за нас – стандарти; безбройните си стереотипи, и абсолютно неразбираем за балканската душа хумор. Под всякаквa формa. Дали ще са дублирани готварски предавания, женски списания, или обикновени романтични комедии, промивката не спира (и може да се мери само с brainwashing, причинен от турски сериал, но това ми е много дълга тема), та драгите зрители – в лицето на средностатистическите домакини и отрудени мъжаги – гледат филмчета и всякакви телевизионни продукции, в които се засягат най-разнообразни аспекти от житието на американците. Това е на пръв поглед безобидно и с нищо не накърнява зорко пазеното ни самолюбие.

Само че облъчването продължава от години. Натрапват ни се някакви модели на поведение, които ние просто не разбираме. Въпрос на гледна точка е, и няма нужда да прекопираме неща, които просто са неприложими у нас. Но карай, когато нямаш идентичност, си принуден да копираш – това също е начин да оцелееш!

Дошли разни ми ти US компании – добре, капитализъм и прочие – които искат да си развиват тук стратегиите, наемайки бг служители, разбира се. Чудесно. Само че това съприкосновение, между бг „риалити“ шоуто и американската действителност, е доста болезнено. (Болезнено за нас, естествено, за нас ми е думата!) Примери много.

Ето пример: моите родители, които никога през живота си не са били на интервю за работа (всъщност те от 30+ години работят една и съща работа…), имат изградена представа какво трябва, и не трябва, да правиш на интервю за работа. Сигурна съм, че идеята е сглобена от милионите холивудски продукции, които жадно поглъщат от години: стерилна обстановка, сухари без капка чувство за хумор седят пред теб и ти задават стандартни въпроси, а ти отговаряш механично със заучени реплики, не показваш емоции, стегнато и кратко отговаряш, като все пак успяваш да вплетеш драматична лична история, след която – няма как! – просто не може да не те вземат на работа. Цялото нещо трае точно определени минути, ти си сериозен, те – още повече. Независимо дали кандидатстваш за съдомияч, механик или счетоводител, нещата винаги протичат по този начин. Не било възможно, викат наш’те, да разсмееш интервюиращата те жена, а после да те наемат на сериозна работа!

Дебатът с тях е повече от безсмислен. Най-много да прерастне в скандал, след който всички да си легнат ядосани. А ядът преди заспиване, знаем добре, води само до кошмари!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s