румънско кино

 

Поредният добър румънски филм, който гледах днес! Вярно, че критериите ми за хубав филм не са малко, понякога съм излишно претенциозна,  обаче има някои неща, с които просто не правя компромис. Особено що се отнася до киното от бившия Източен блок. То по презумция прелива от стереотипи, мъчи се да не влиза в клишето, но истината е, че трудно бяга от миналото, и рядко оставя трайни следи. Затова много се радвам, когато открия нещо, дето да ме грабне.

Най-новото в колекцията е в папка „Румъния“ и се казва If I Want to Whistle, I Whistle. 

Сутринта гледах американският Speak от 2004 г., в който изнасилена тийнейджърка намира отдушник в рисуването, борейки се цял филм с демоните от миналото си. Нелоша творба, признавам. Но ако трябва да препоръчам филм, който засяга проблемните тийнейджъри, едва ли ще се сетя точно за тоя.

Следобяд обаче на случаен принцип избрах да гледам If I Want to Whistle, I Whistle. И останах много приятно изненадана! Румънците за пореден път са направили филм за тях. За лична употреба. За собствена консумация. Не са се мъчили да правят продукт за износ, нито са се старали да превеждат непреводими символи, но са успели да съберат накуп доста от проблемите на съвременна Румъния (разбирай –  на бившия Източен блок). Приятно съзерцателна драма, която не те хвърля в размисъл, а по-скоро само скицира една общност, която  някак забравяме, че съществува – децата в поправителните домове. Какво друго? Има ги отношенията между хората, споделящи обща нещастна съдба; евтините тарикати, които търгуват с всичко; има го и градското момиче, спуснато като с парашут – напълно неспособно да се ориентира в обстановката; има я и майката-емигрант, която уж работи в хотел в Италия; има ги и малките среднощни будения на непокорната, зажадняла за различен живот душа; има го сексуалното желание, затворено между четирите стени на дома… И куп още неща. Ако някой пита, ще препоръчам!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s