Бг работа не си е работа

 

Наскоро пуснах есе за участие в един конкурс. Уж конкурс за есе. Не се надявах да спечеля, то и не стана, но исках да се пробвам, да видя колко мога да се съобразявам с условия, с теми. И какво ще се получи. Харесах си това, което се получи. Далеч не е гениала творба, но си имаше всичко, което едно есе трябва да притежава. Днес получих мейл с благодарности, че съм участвала и линк към имената на спечелилите.

Писали са над 300 човека. Спечелили са трима, а печелившите „есета“ са си по-скоро разкази. Бе направо са си разкази, нищо есеистично няма в тях.

Прочетох само 2 от тях, защото бяха толкова престорено патетични, че нямах нерви да прочета всички спечелили. Едната от победителките е победила и миналата година, като заявява още в първите редове на творбата си, че и тая година ще спечели. Цялото произведение е толкова позьорско, че се чудя как успях да се въздържа да не коментирам. Ама няма, нали и аз участвах, не е редно да си подливаме вода. Голямата победителка пък започва с думите, че е бременна в седмия месец и започва да се лее една проза… Останалите, съдейки по коментарите, също са си къси разказчета. Хората се възмущават, че това било конкурс за есе, не за разказ и някой прави ли разлика между двете въобще?

Когато изпратих моето есе, прочетох разни други от тези, дето участваха, но не спечелиха. Имаше някои много интересни и, според мен, по-добре написани от печелившите. И си бяха наистина есета, а не драматични малки разказчета…

Не писах коментар. Но го пиша тук. Някак много се впечатлих от цялата история и от това, че за пореден път нещо е толкова явно нагласено. Гадно и жалко.

Но пък може и наистина тези евтини драми да са спечелили симпатиите на журито (което не беше ясно какви и колко хора включва, ама нейсе). Тогава би било още по-гадно и жалко…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s